Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Luca napi babonák

Az alábbi Luca-napi babonákat, hiedelem leírásokat a Kecskeméti Közlöny 1934.-ik évi számából idézem:

 

Luca napkor a tyúkokat piszkafával piszkáld meg, és mondd: Tojós, kotlós legyen! Akkor a jövő évben mind jó tojó lesz. (Nyíri mondás)

Luca napkor nem szabad varrni, mert akkor nem tojnak a tyúkok. (Nyíri mondás)

A lucaszéket Luca napján kell kezdeni készíteni. Minden nap végzünk rajta valami munkát, úgy hogy karácsony éjjelére készüljön el egészen. Karácsony éjjelén kivisszük egy útkereszteződéshez. Ott várat kerítünk és abba beletesszük a széket. Ráülünk. Bármilyen tüzes ördög is jöjjön oda, nem szabad helyünket elhagyni, mert különben a jövő esztendőben úrrá lesz fölöttünk. (Borbási mondás)

Luca cédulája. 13 férfi nevet kell írni egy - egy cédulára. Luca napjától kezdve este 6 és 12 óra között naponta észrevétlen el kell tüzelni egy - egy  cédulát. Amíg az arra a napra nem esedékes cédula égetés meg nem történik, addig azon a napon nem szabad beszélni. Az utolsónak maradó cédulán olvasható név elárulja a lánynak a jövendőbelije nevét. (P.L.)

Luca napján annyi pogácsát készítsenek, ahány tagja van a családnak. Minden pogácsa közepébe egy nagy tyúktollat szúrnak. Az így elkészített pogácsákat bevetik a kemencébe. Minden pogácsa a család egy - egy tagját jelképezi., hogy kit, arra nézve a bevetéskor meg kell állapodni. Amelyiknek a pogácsáján legelőször pörkölődik meg a toll, az hal meg először. (Kohárszentlőrinc)

Ha Luca napján a szomszédból valamit kérni jönnek, akkor a háziaknak be kell ülni a kucóba és ott kotkodácsoljanak addig, míg dolgavégezetlen vissza nem fordul a jövevény. Ha kérésére bármit is adnak, nem lesz szerencséjük a jövő esztendőben, és minden elúszik a háztól. (U.o.)

Luca napján este egy karszékbe ki kell ülni az udvar közepére. Onnan meg lehet látni az ördögsereget. (U.o.)

A fenti írást a forrás megjelölésével lehet felhasznáni!